single-image

Kiinteät ruoat vauvalla – teidän kootut vinkit.

Kiinteiden ruokien aloittaminen on meille kohta ajankohtainen asia ja kyselin instagramin puolella vinkkejä soseiden aloittamiseen. Vastauksia tuli valtavasti, mutta yhtä paljon tuli myös toiveita siitä, että jakaisin ne yleisesti, joten tänään jaossa siis TEIDÄN VINKIT kiinteiden aloittamiseen.

Meillä Robert on ollut täysimetyksellä tähän saakka (4kk) ja maitoa on tuntunut riittävän. Viime ajat meitä on haitannut päivisin välillä esiintyvät ”rintaraivarit”, jotka ilmeisesti kuitenkin kuuluu tähän 3-4kk ikään. Öisin ja päiväunien jälkeen hän syö mukisematta, mutta päivällä tuntuu, että maito ei kelpaa rinnasta ja syöttövälit venyvät tosi pitkiksi. Toki kai voi myös olla, ette hänellä enää ole niin tiheästi nälkä, mutta välillä mietin, mahtaako noin harvoin imettäminen riittää. Ensiviikolla meillä on onneksi neuvola ja näen, miten paino on käyttäytynyt 🙂 Onko teillä kokemuksia tästä?

No, joka tapauksessa olemme ajatelleet aloittaa kiinteet viimeistään 5kk iässä, sillä jo nyt selvästi Robert seuraa, kun muut syövät ja suu alkaa napsaa 😀 Ilmeisesti suositusten mukaan kiinteät tulisi aloittaa viimeistään puolen vuoden tienoilla melko rivakassa tahdissa monipuolisesti, eikä kuten ennen vanhaan tosi hitaasti ja suppeasti. Vauvan suolisto on 6kk iässä valmis vastaanottamaan jo kaikenlaisia ruoka-aineita maitotuotteita lukuunottamatta ja siksi niitä tulisikin monipuolisesti tarjota.

Näin kiinteiden ruokien aloitusta ohjeistetaan Imetyksentuki Ry:n sivuilla:

”Kiinteiden ruokien kanssa ei kannata kiirehtiä. Vauvan suolisto kypsyy vähitellen ja on valmis vastaanottamaan kiinteitä ruokia aikaisintaan 4 kuukauden iässä. Kiinteiden ruokien tarjoaminen aloitetaan aina vauvan yksilöllisten valmiuksien ja tarpeiden mukaan aikaisintaan 4–6 kuukauden iässä. Lapsi on motoriselta kehitykseltään valmis syömään kiinteitä ruokia, kun hän pystyy istumaan tuettuna, hallitsemaan pään liikkeitä sekä koordinoimaan silmien ja käden yhteistyötä ruokia tavoitellessaan.”

 

 

Seuraavaksi teidän top 5 ruoka-ainetta, joilla suosittelette kiinteät aloitettaviksi:

 1. Bataatti. Tämä kuulemma siksi, että maku on hieman makea, joka muistuttaa vauvaa äidinmaidon makeudesta.
 2. Parsakaali ja kukkakaali. Ravinteikkaita perusmakuja.
 3. Kesäkurpitsa, peruna, porkkana ja maissi.
 4. Viljat ensin esimerkiksi puurojen muodossa ( kaura, riisi, ruis, vehnä, ohra…) ja sitten pastat yms.
 5. Näiden jälkeen eksoottisemmat maut, kuten kirpeät marjat yms. Mutta tässäkin oli poikkeuksia ja jotkut aloittaneet hyvinkin pian kaikki marjat myös karvaan makuiset.
 6. Lihat ja kala tulee muistaa aloittaa noin 6kk kohdalla.

 

Ja muut vinkit:

 • Tee soseet höyryttämällä, ei keittämällä. Näin ravintoaineet säilyvät raaka-aineissa paremmin.
 • Laita makuannokset silikonisiin jääpalamuotteihin ja pakasta ne siinä. Näin on helppo sulattaa aina pikkuinen makuannos, joka sopivan kokoinen tai jatkossa yhdistellä ”jääpaloja” 🙂
 • Laita sulatusvaiheessa soseen sekaan tilkka äidinmaitoa, niin saat koostumuksesta löysempää, tai vastaavasti osa teistä jätti hieman keitinvettä soseen sekaan.
 • Suurin osa suositteli sormiruokailun aloittamista. Suosittelitte Simppeliä sormiruokailua -kirjaa ja fb ryhmää. Facebook-ryhmään jo liityinkin 🙂
 • Aloita ensin vihanneksilla, ettei vauva turhaan totu makeaan. Hedelmäsoseet sitten myöhemmin. Näissä kannattaa katsoa, ettei soseessa ole lisättyä sokeria, mikäli et tee soseita itse.
 • Jos soseet ei heti maistu, kannattaa lisätä äidinmaitoa enemmän, niin vauva saa varovasti totutella uusiin makuihin.
 • Toiset ovat alkaneet heti syömään monta kertaa päivässä, toisille ei soseet saata alkuun maistua, vaan voi olla, että täytyy kuukausi kokeilla vaan makuannoksia (lusikan kärjellinen).
 • Pöytä kannattaa suojata sormiruokailijoilta 😀
 • Ajoita vauvan ateriointi perheen yhteisiin ruokailuhetkiin heti alusta alkaen.
 • Makuja voi aloittaa vaikka joka toinen päivä uuden. Enää ei tarvitse syöttää viikon ajan yhtä makua ja katsoa tuleeko jotain oireita.
 • 10 kk iässä vasta maitotuotteet, joista hapanmaitotuotteet ensimmäisenä, muut ruoka-aineet voi aloittaa viimeistään 6kk iässä.
 • Noin vuoden iässä vauva voi syödä jo lähes kaikkea samaa kuin muukin perhe, tietenkin suolattomana.
 • Kuitenkin alle 1 -vuotiaan pääsääntöinen ravitsemus on äidinmaito (tai korvike).

Vastauksia tuli todella paljon, kiitos siitä 🙂 Ja tietenkin tapoja on yhtä monta, kuin on vauvaa ja äitiäkin, eli tulee kuitenkin muistaa, että vauvat ovat yksilöitä ja se mikä maistuu toiselle, voi olla toisesta kammottavaa 😀 Moniin makuihin myös tottuu, eli se, mikä ei maistu heti, saattaa totuttelun avulla ruveta maistumaan.

Itse ajattelin aloittaa Robbelle kiinteät noin 5kk iässä. Haluan aloittaa bataatilla, parsakaalilla, kukkakaalilla ja porkkanalla, mutta aion ottaa nopeasti käyttöön ihan kaikenlaisia makuja ja ruoka-aineita, jos mitään oireita ei tule. Meillä syödään paljon marjoja, joten ne tulevat varmasti myös nopeasti maisteluun. Toiveissa olisi aloittaa myös sormiruokailu jossain vaiheessa, sillä Robert on super aktiivinen jo nyt ja käyttää käsiään hienosti. Ajattelen sormiruokailun edistävän lapsen motorisia taitoja ja teiltä saaman palautteen myötä on kuulemma ruokailua rauhoittavaa, kun lapsi saa olla itsenäinen toimija ja syödä osittain itse. Ajattelen myös niin, että vauvalle tulee tarjota kaikkea, eikä vauvan ruokavaliota kannata turhaan rajoittaa, vaikka vanhempien ruokavalio olisikin rajoittunut, esim viljaton, gluteeniton, maidoton tms. Vauvan suolisto on kuitenkin aivan eri, kuin aikuisen ja turhat ruoka-aineiden välttämiset voivat itseasiassa altistaa entistä enemmän yliherkkyyksille. Mahdollisimman laajasti ja monipuolisesti vain kaikkea ja erilaisia makuja tietenkin yleisten ohjeistusten sallimissa rajoissa 🙂

 

 

 

Onko täällä muita, kenelle kiinteiden aloittaminen alkaa pian olla ajankohtaista? Kiitos vielä kaikille näistä vinkeitä ja toivottavasti näistä on iloa ja apua muillekkin 🙂 Voit vinkata toimivia juttuja myös alle kommenttiboksiin.

 

Kivaa viikkoa <3

-ANNAKOO

Löydät minut myös:

ig: annaelinaoinonen

facebook: annaelinaoinonen

1 Comment
 1. Maria 5 vuotta ago
  Reply

  Meillä on saman ikäinen poitsu ja rintaraivarit kuulostaa erittäin tutulta! Haastavaa varsinkin kesäkuumalla ja reissun päällä ollessa, kun välillä rinta tuntuu kelpaavan vain makuuasennossa puoliunessa hiljaisessa ja pimeässä huoneessa ? Yksi ratkaisu meillä on ollut kävellen imettäminen, jos ollaan oltu esim. puistossa ja nälkä on yllättänyt.

  Kiinteiden suhteen täällä samoja ajatuksia, aloitellaan hiljalleen viimeistään 5kk iässä ja sormiruokailu otetaan mukaan jossain vaiheessa. Yhtenä vinkkinä voisin lisätä luumusoseen, esikoisen ajalta muistelen että vatsa meni alkuun kovalle ja annettiin aina kasvissoseen ”jälkkäriksi” luumusosetta vatsaa pehmittämään. ?

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may like