single-image

Vauvan vaunut – mitä hankinnassa kannattaa ottaa huomioon?

Mahtavaa perjantaita <3 Vauvan vaunut ovat mielestäni yksi tärkeimmistä hankinnoista lapsen kanssa ja paljon olettekin kyselleet, mihin vaunuihin me päädyttiin ja miksi. Tänään luvassa siis paljon toivottu vaunupostaus.

Meillä on taloudessa vain yksi auto ja mieheni kulkee sillä päivittäin töihin, joten vaunut ovat minun ja vauvan liikkumisen kannalta ehkä yksi tärkein asia, joka piti pitää mielessä vaunuja hankkiessa. Halusin helpot, tukevat, tyylikkäät ja super käytännölliset vaunut, joilla pystyn ajelemaan vaunulenkkejä huoletta metsässä, mutta jotka kuitenkin ovat tarpeeksi sirot, mahtuakseen hyvin esimerkiksi bussiin ja junaan, sillä liikumme vauvan kanssa varmasti paljon julkisilla. Kierrettyämme kaikki vaunuliikkeet ja perehdyttyäni perinpohjaisesti asiaan, päädyimme valitsemaan Silver Cross Wave -yhdistelmävaunut.

 

 

 

 

 

Mitä vaunuhankinnassa kannattaa ottaa huomioon?

  • Vaunujen käyttötarkoitus. Etsitkö vaunuja maastoon, kaupunkiin, juoksemiseen vai matkarattaiksi. Tämä on oleellisin asia joka tulee tietää, kun vaunukaupoille lähdetään.
  • Renkaat. Minkälaisessa maastossa kuljet? Metsämaastoon suositellaan isorenkaisia vaunuja, kun taas kaupungissa pärjää hyvin sirommillakin renkailla. Renkaissa usein ilmakumirenkaat antaa tasasemman kyydin maastossa, kun taas täysikumirenkailla kaupunkiympäristö on parempi ja niissä ei ole puhkeamisvaaraa! Myös loskakelissä mitä suuremmat renkaat, sitä helpompi kulkea.
  • Monikäyttöisyys. Tämä oli meillä yksi tärkeimmistä kriteereistä. Halusimme ehdottomasti yhdistelmävaunut, joihin sopisi myös samaan runkoon ratasosan lisäksi turvakaukalo. Näin pärjäisimme samoilla vaunuilla monta vuotta. Ja itse asiassa meidän vaunuissa on mahdollisuus tuplapaikalle, eli mikäli toinen lapsi olisi tulossa, saa samoihin vaunuihin lisäadapterilla laitettua kiinni sekä vaunu -että ratasosan. Tällaisia vaunuja markkinoilla ei ole vielä montaa, mutta onneksi nämä löytyi 🙂
  • Käytännöllisyys. Vaunuja hankkiessa kannattaa aina miettiä, mitä ominaisuuksia juuri teidän perhe tarvitsee. Meille välttämätöntä oli, että vaunut menevät myös pieneen tilaan ja ovat helposti purettavissa. Kannattaa aina testata, että sekä vaunukoppa -että runko mahtuu esim. takakonttiin ja tarkastaa onko renkaat helposti irroitettavissa. Myös matkatavaratila vaunujen alaosassa kannattaa valita sinun tarpeisiisi sopivaksi. Kuljetatko siellä vain käsilaukkuasi vai kenties viikon ruokaostokset? Tarvitsetko bussimatkoille kenties taittuvan työntökahvan?
  • Yhteensopivuus. Tällä tarjoitan sitä, että onhan vaunuihinne olemassa hyvin istuvat sadesuojat, hyttysverkot, turvakaukalo yms. Tämä kannattaa kysäistä aina ostopäätöstä tehdessä. Kaikkiin vaunumalleihin ei nimittäin saa kiinnitettyä esim. seisomalautaa tai kahvikupin telinettä, mikäli tällaisille tarvetta.
  • Tyylikkyys. Tämä ei ole välttämätön asia, mutta toki autollakin on kivempi ajella kun se miellyttää silmää 😀 Meillä sovittiin, että mies päättä auton ja minä päätän vaunut 😀
  • Ilmasto. Kannattaa aina ostovaiheessa jo selvittää, onko vaunukoppa lämmin ja kuinka sen ilmastointi toimii. Nykyään monessa mallissa ilmastointia voi säätää pohjasta löytyvillä ilmastointiaukoilla ja tuuletusluukuilla. Tätä kannattaa ajatella riippuen syntyykö vauvasi kovilla pakkasilla vai kesähelteillä. Myös kuomun koko ja sen suojaavuus kannattaa tarkistaa suomen räntäkeleissä. Toki vaunuihin saa lisäosana kuomusuojan / liinan vauvaa suojaamaan, mutta helpompi on, mikäli kuomussa on valmiiksi jatkoläppä tai uv suoja. Tarkista myös, että vaunuihin mahtuu tarvittaessa lämpöpussi.
  • Liikuteltavuus. Vaunut kannattaa ehdottomasti testiajaa! Osassa vaunuliikkeistä on vauvan painoisia painoja, jotka voit laittaa vaunuihin sisälle ja kärrytellä liikkeessä menemään. Vaunujen työntämisen raskaus sattaa nimittäin oleellisesti muuttua kun sielä on vauva sisällä 😀 Kannatta siis testiajaa vaunut ja katsoa, että ne kulkee hyvin, eikä renkaat nitku ja natku 🙂 Näin huomaat myös, mikäli haluat ’lukitut’ renkaat tai pyörivät eturenkaat ja miltä vaunut tuntuvat sinun käteesi.
  • Ergonomisuus. Niin sinulle, kuin vauvalle. Onko vaunut ja työntökahva sopivan kokoinen sinulle ja säädettävissä myös isälle sopivaksi? Saako vaunuissa ratasosan säädettyä makuuasentoon niin, että lapsi voi tarvittaessa ottaa ajellessa unet? Saako ratasosan asennettua molempiin suuntiin, sekä sinuun, että kulkusuuntaan päin? Tarvitsetko vaunuihin kenties veto-ominaisuuden, joilla saat vaunut esimerkiksi rappusissa helposti yksinkin liikuteltua?
Säädettävä työntökahva helpottaa vaunujen ergonomiassa.

 

Huomioi ratasosan ergonomisuus lapselle.

 

Irroitettavat renkaat ja kokoontaitettava runko säästää tilaa.

 

Yhteensopivat lisävarusteet lisäävät käyttömukavuutta.

 

Tyylikkäät sisusteet ja pienet yksityiskohdat, kuten nahkaiset pinnoitteet miellyttävät ainakin minun silmää 🙂

 

Tässäpä muutamia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, kun ensimmäisiä vaunuja lähtee ostamaan. Meidän vaunut olivat melko kalliit, mutta toisaalta, valitsimme mallin, joka täytti kaikki edellämainitut kriteerit, joten vaunut maksavat varmasti itsensä takaisin käytännöllisyydellään ja ainakin helpottavat toimimista arjessa 🙂

 

Nyt on meidän vauvalla menopeli, jolla päästään ihan pian ajelemaan tuonne kevätaurinkoon <3 Äiti on varmaan enemmän innoissaan tästä, kuin kukaan muu! 😀

 

-ANNAKOO

 

Löydät minut myös:

ig:anna.korhonen

facebook: ANNAKOO.BLOGI

1 Comment
  1. […] vaunuihin, joihin halusimme panostaa. Voit käydä lukemassa tarkemmin hankkimistamme vaunuista täältä. Vaunuissamme mukana tulivat hyttysverkko ja […]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may like