single-image

Äitiysjooga ja synnytysvalmennus

Ihanaa keskiviikkoa <3 Tänään luvassa toivepostaus, jossa aiheena äitiysjooga ja synnytysvalmennus. Olen itse aikoinaan kärsinyt jonkinmoisesta synnytyspelosta ja olen muutenkin sietänyt kipua aina huonosti. Nyt asian ollessa itselleni ajankohtainen, halusin tehdä tilanteelle jotain ja siksi lähdin itse aktiivisesti tutkimaan asiaa ja oppimaan tapoja saada hyvä synnytyskokemus.

Olen saanut lukuisia ja lukuisia ’neuvoja’ ja kokemuksia, joissa jokainen antaa omanlaisensa vinkit synnytykseen ja tämä tietysti on ihan luonnollista, sillä jokainen kokee ja valmistautuu synnytykseen omalla tavallaan. Moni on myös kehoittanut että ’Turha sitä on etukäteen suunnitella kun et itse pysty vaikuttamaan asiaan ollenkaan’, mutta tästä lauseesta olen täysin eri mieltä. Koen, että niin synnytykseen, kuin elämässä ylipäätään kaikkiin asioihin sinun mielellä, suhtautumisella, omalla asenteella ja valmistautumisella on valtavan suuri merkitys, vaikka kaikki ei menisikään niin kuin olit ennalta suunnitellut. Se, miten asioihin suhtautuu ja miten hyvin haasteisiin valmistautuu, on mielestäni kaikkien oma asia. Itse pyrin asiassa kuin asiassa pitämään yllä positiivista asennetta ja tekemään töitä sen eteen, että asiat menisivät niin kuin itse haluan. Tässä tilanteessa ongelmani oli tietenkin pelko synnytyksen kulusta ja kivun hallinnasta. Siksi olen aktiivisesti koko raskausajan etsinyt tietoa ja harjoitellut synnytyskipujen hallintaa ja niiden kanssa työskentelyä. Olen kokenut saaneeni valtavan hyödyn omasta aktiivisuudestani ja harjoittelusta.

 

 

Kuten kerroin aikaisemmin, aloitin tammikuussa odottaville äideille suunnatun joogan. Tutkin näistäkin eri vaihtoehtoja ja aikataulullisista syistä päädyin valitsemaan Joogastudio Manipuran kurssin. Erityisesti minua kiinnosti synnytysvalmennus ja olin kuullut Malla Rautaparran hyvästä ammattitaidosta joten tämäkin vaikutti päätökseeni. Muita varteenotettavia vaihtoehtoja löysin myös, alla niihin linkit.

 

Äitiysjoogaa Helsingissä:

 

Manipura

Hamila

Purna

Shanti

 

 

Synnytysvalmennus:

Manipuran äitiysjoogakurssi alkoi meillä poikkeuksellisesti heti synnytysvalmennuksella, johon puolisotkin olivat tervetulleita. Tuntia piti Malla Rautaparta, joka on koulutukseltaan joogaopettaja, fysioterapeutti ja kulttuuriantropologi. Olin lukenut etukäteen että Malla kouluttaa Helsingissä myös kätilöitä kehon rentouttamisen tukemiseen erilaisin avuin, joten odotin kurssia innolla.
Synnytysvalmennus alkoi luennon tyyppisellä keskustelutilaisuudella jossa ohjaaja kertoi hieman synnytyksen fysiologiasta ja naisen anatomiasta. Katselimme luuston mallia ja kävimme konkreettisesti läpi mitä naisen kehossa, kohdussa, lantion luustossa, kohdun kaulassa ja hormooneissa tapahtuu synnytyksen käynnistymisen ja itse synnytyksen aikana. Tämä oli mielestäni hyvin informatiivistä ja vaikka paljon olikin minulle entuudestaan tuttua, on näitä asioita hyvä kerrata kun h-hetki lähestyy. Kävimme myös lyhyesti läpi eri kivunlievitykeinoja joista mm. guasha-kampa oli minulle entuudestaan tuntematon.

Luennnon jälkeen rupesimme konkreettisesti harjoittelemaan kehon rentoutusta ja testailemaan erilaisia apuvälineitä ja asentoja supistuskipujen hallinnassa ja itse synnytyksessä. Apuvälineitä joogastudiolla oli mm. isot säkkituolit, tyynyt, jakkarat, penkit, jumppapallot, katosta roikkuvat liinat, synnytysjakkarat, yms. Asentojen ja puolison tuen konkreettinen harjoittelu oli mielestäni todella hyvä ja hyödyllinen. Oli loistava idea että miehet otettiin tunnille mukaan ja heille opetettiin, kuinka he todella voivat olla synnytyksessä fyysisesti apuna ja miten puolisoa voi tukea hyvään asentoon tai miten kannattaa hieroa ja mistä. Vaikka välillä tunti menikin meidän osalla nauruksi, mm.äänen käyttö hengitysharjoituksissa tuntui alkuun tosi vieraalta ja oudolta, olin super ylpeä mun miehestäni että hän lähti tuonne mukaan ja hän sai varmasti edes vähän paremman käsityksen, kuinka hän voi osallistua synnytyksen alkaessa rentoutumiseen ja siihen kannustamiseen.

Manipuran synnytysvalmennusta suosittelen siis ihan kaikille. Neuvolassa saat toki luentomaisen tiedon siitä, mitä synnytys on, mutta konkreettinen harjoittelu ja asentojen ja hengitystekniikan opettelu on jätetty neuvolan synnytysvalmennuksesta kokonaan pois. Mielestäni nuo kaksi asiaa ovat juurikin kaksi tärkeintä asiaa jotka sinun tulisi hallita synnytyskipujen kanssa työskennellessä.

Synnytysvalmennuksessa käytiin läpi tosi paljon asiaa, mutta muutama juttu sieltä jäi itselleni mieleen, mitä haluaisin omassa synnytyksessäni kokeilla. Ja tietenkin hyvä oli tutustua kaikkeen, sillä runsaista apuvälineistä toiselle sopii toinen ja toiselle joku muu. Itse koin esim. liinan käytön hankalana enkä päässyt rentoutumaan siihen hyvin. Kuitenkin esim. synnytysjakkara, tens-laite ja vesi kuulostivat ja tuntuivat ehdottomasti kokeilemisen arvoselta ja toivon kovasti saavani synnytykseni aikana allashuoneen ja tällä viikolla metsästän kaurapussin jostain kaupasta että saan selkään lämpöä! 😀

 

 

Muutama asia jotka päälimmäisenä jäivät minun mieleeni:

Hengitys. Tarvittaessa äänen käyttö. Ja kuulostaa hassulta, tiedän, mutta kokeilemalla sen todella oppi, että mikäli pidät uloshengittäessä ääntä kivun tullessa, hengitys tehostuu ja renotoutuminen syvenee.

Rentoutuminen. Tämä liittyy tietenkin hengitykseen mutta myös mieleen. Jännä fakta: kun rentoutat leukaperät; lantionpohjakin rentoutuu 🙂

Pysy liikkeellä. Liikuta ja avaa lantiota. Kokeile eri asentoja. Älä jää sänkyyn makaamaan. Liikkuminen ja lantion liike auttaa myös vauvaa pääsemään optimaaliseen asentoon synnytystä ajatellen ja painovoima tekee tehtävänsä. Synnytysasennoista jäi mieleen se, että synnytä ihan miten vain muuten kuin puoli-istuvassa ’elokuva-asennossa’ sängyssä ja ota mukaan polvisuojat 😀

Puolison läsnäolo. Tästä olen lukenut myös paljon. On tutkittu, että läheisen ja tärkeän ihmisen läsnäolo tuo niin paljon turvaa että sillä on myös kivun lievittämieen kohdistuva vaikutus.

Aisti kehoasi, kuuntele omaa vaistoa. Naisen keho on tehty synnyttämään ja periaatteessa kohtumme ja kehomme toimii niin, että se osaa synnyttää lapsen kun aika on. Äidin tehtävä on avustaa omaa kehoa tässä.

Luota itseesi. Mielen voima on valtava. Naiset ovat synnyttäneet kautta aikain ja jos kaikki muutkin pystyvät siihen, pystyt sinäkin. Myöskään lääkkeellinen kivunlievitys ei ole mitenkään huonompi vaihtoehto. Ei ole hyviä tai huonoja synnyttäjiä, mutta etsi ja kokeile mikä kivunlievityskeino / synnytystapa on sinulle paras.

Valmistaudu synnytykseen. Etsi tietoa, opiskele. Vinkki ’turha sitä on suunnitella etukäteen’ on ihan puppua ja on tärkeää että sinulla on mielessä toiveita, keinoja tai konkreettisesti vaikka sinulle hyväksi todettuja asentoja, joita haluat kokeilla synnytyksen aikana. Vaikka kätilöt ovatkin sielä sinua varten ja super ammattilaisia, on hyvä, että osaat kertoa kätilöllesi mitä juuri sinä toivot ja minkä sinä olet kokenut itsellesi hyväksi tavaksi toimia.

 

 

Manipuran synnytysvalmennus oli minun mielestäni tosi hyödyllinen ja valitettavasti minulla ei ole kokemusta muista, että voisin vertailla. Joogatunnit äideille ovat olleet super kevyitä ja niissä keskitytään enimmäkseen juuri kehon aistimiseen, kuunteluun ja hengitykseen, joten mikään kehon huollollinen / avaava tunti se ei varsinaisesti ole. Mikäli haluat toiminnallista joogaa, kannattaa suunnata siis jonnekkin ihan tavan joogatunneille 🙂 Mutta äitiysjooga on ollut ihana tapa aloittaa aina viikko maanantaisin ja pysähtyä kuulostelemaan omaa kehoa ja vauvan liikkeitä. Koen myös, että tuo viikottainen rentoutumaan haroitteleminen, on antanut minulle eväitä rentoutua myös synnytyksen alkaessa. Välillä jooga on tuntunut minun makuun liiankin rauhalliselta, mutta ehkä se onkin se minun kehityskohta. Oppia pysähtymään ja rauhoittumaan 🙂

 

Toivottavasti sait tästä jotain vinkkiä itsellesi. Muistathan, että tämä postaus on minun kokemus ja minun ajatuksia, eikä nämä asiat välttämättä sovi kaikille.

Aurinkoa sun päivään.

-ANNAKOO

 

Löydät minut myös:
ig: anna.korhonen
facebook: ANNAKOO.BLOGI

2 Comments
 1. Roosa 5 vuotta ago
  Reply

  Moi! Sattumalta eksyin blogiisi ja oli ilahduttavaa lukee tää postaus! Olen entinen neuvolan terveydenhoitaja joten tuo lause ”Turha sitä on etukäteen suunnitella kun et itse pysty vaikuttamaan asiaan ollenkaan” on turhankin tuttu. Upeaa että olet valmistautunut synnytykseen ja näin blogisi kautta kannustat muitakin siihen. Jään varmasti blogisi lukiaksi. 🙂

  • Anna Koo 5 vuotta ago
   Reply

   Ihan mahtavaa jos pidit postauksesta <3 Olen kanssasi samaa mieltä että kaikkeen kannattaa aina valmistautua mahdollisimman hyvin että omat toiveet ja tavoitteet on selvillä. Se, miten synnytys sitten menee, on eri asia mutta että asioista on ottanut jo hyvin selvää, auttaa varmasti uudessa tilanteessa 🙂

   Tervetuloa mukaan lukijakuntaan <3

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may like