single-image

Kaamosväsymys – kuinka siltä vältytään?


Suomen kelit ovat tuoneet mukanaan pimeyden. Kaamosväsymys on ilmiö, jonka kohtaamme joka syksy ja talvi, myös tulevaisuudessa. Itse olen tänä vuonna ollut niinkin onnekas, että olen välttynyt tuolta ikävältä vaivalta kokonaan ja tänään ajattelin jakaa teille minun parhaimmat vinkkini siihen, kuinka kaamosväsymys on mahdollista välttää tai ilmiötä ainakin lievittää.

Kaamosväsymys on tullut myös meille käymään parina vuonna. Tuo käsittämätön pimeyden määrä heti aamulla herätessä ja illalla töistä päästessä, on monesti vienyt myös minun energiat nollille. Luulen kaamosväsymystä pahentavan myös sen, että teen 12h työpäivää, joten työpäivänä en näe valoisaa hetkeä lainkaan, ellen satu kurkistamaan ulos ikkunasta.

Olen myös pohtinut sitä, että kaamosväsymys varmasti kolahtaa vielä rajummin niille, jotka ovat tottuneet asumaan etelän lämmössä ja joille suomen karutkin ilmat ja jatkuva pimeys ovat uusia asioita joihin opetella. Meille suomalaisille kaamosväsymys on totuttu juttu, sellainen jokavuotinen pieni paha. 

Vaikka pimeys pitkittyessään on väsyttävää, uskon tässäkin asiassa asenteella ja yleisellä hyvinvoinnilla olevan merkitystä. Jos ajatuksesi on ensimmäisenä ”kamalaa miten pimeää ja raskasta”, sitä elämä varmasti myös on. Mitäpä jos koittaisit ajatella että ”kuinka kauniisti jouluvalot nyt loistavat ja ilma on raikas”, voisi mieli kohdata tuon pimeyden aivan eri tavalla. Mitäpä jos sen sijaan, että valittaisit väsymyksestä ja vaipuisit kaamos-koomaan, koristelisit kotisi jouluvaloin, menisit lämpimään joogastudioon pimeyttä pakoon tai hikijumppaan kuntosalille? Lämmittäisit saunan, vetäisit villasukat jalkaan ja paneutuisit hyvään kirjaan kun kerrankin on tunnelmallista ja aikaa rauhoittua? Väitän monenkin asian tässä elämässä olevan myös asennekysymys 🙂


”Väitän monenkin asian tässä elämässä olevan myös asennekysymys :)”

VINKIT KUINKA VÄLTTYÄ KAAMOSVÄSYMYKSELTÄ?

 • Panosta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin entistä enemmän.
 • Keskity syömään ravinnerikkaasti ja kevyesti. Raskas ruoka väsyttää meitä entistä enemmän ja keventämällä ruokavaliota ja jättämällä joulusuklaat joulunpyhille, pidät olosi keveänä ja virkeänä.
 • Muuta asennettasi. Pyri katsomaan tätäkin vuodenaikaa rikkautena, huomaa myös pimeydessä sen kauneus.
 • Käytä valoja. Koristele koti jouluvaloin, polta kynttilöitä, sisusta tunnelmavalaistus. Näin pimeys tekee arjesta kaunista.
 • Panosta laadukkaaseen uneen. Mene aikaisemmin nukkumaan ja pyri nukkumaan laadukasta unta 7-9h yössä. Raivaa unelle tilaa. Usein kiireessä uni on se, mistä karsimme vaikka sen kuuluisi olla juuri se, mihin panostamme. Uni on kaikista tärkein. Pyri pimeänä aikana nukumaan tunti enemmän kuin mitä normaalisti nukkuisit.
 • Tee itsellesi treeniaikataulu ja kokeile uusia lajeja! Treenaaminen vain väistämättä tuo elimistöön energiaa ja jos sohvan ja vilttien sijaan valitsetkin hikijumpan tai aamu-uinnin, saa kehosi siitä ihan uutta puhtia päivään! Kokeile herätellä keho aamutreenillä.
 • Huolla kehoa. Venyttely iltaisin teekupin jälkeen on ihana tapa rentouttaa kehoa ja avata ylimääräisiä jumeja. Näin mielikin voi rauhoittua yötä varten ja unenlaatu paranee.
 • Kokeile kirkasvalolamppua / luonnonvalolamppua. Jotkut saavat väsymykseen avun erilaisista elektronisista kirkasvalovampuista. Itse en näihin niin usko, mutta mikäli se toimii sinulle, hyvä niin.
 • Pyri käyttämään päiväsaikainen vapaa-aikasi ulkoiluun. Mikäli sinulla on vapaata valoisan aikaan, ota siitä kaikki ilo irti! Herää viikonloppuisin jo hyvissä ajoin että aikaa on mennä vaikka joulumarkkinoille valoisan aikaan. Kun valoa on vain vähän, pyri ottamaan se kaikki vähä talteen ja mene aina kun mahdollsita, valoisan aikaan ulkoilemaan.
 • Tee asioita joista nautit. Varaa aika hierontaan, kasvohoitoon, tai tee kotona jalkakylpy. Hemmottele itsestäsi väsymys pois 🙂
 • Mikäli sulla on aikaa ja rahaa, varaa viikko tai kaksi lomaa ja lähde aurinkoon! 😀 Tämä pätkäisee pimeää talvea suuresti ja tuo ihan uutta energiaa jaksamiseen. Olen kuitenkin lähtökohtaisesti sitä mieltä, että kallis matkustelu ja karkaaminen etelään ei voi olla pitkällä tähtäimellä ratkaisu väsymykseen vaan siihen keinot löytyvät ylllämainituista vinkeistä 🙂
Nämä ihanat Yvetten treenivaatteet -20% hintaan koodilla ANNAKOO20 täältä.

Onko sulla ollut kaamosväsymyksen oireita? Jos on, kuinka paljon ja miten olet niistä selvinnyt? Itse olen tällä kertaa välttynyt kaamosväsymykseltä mutta olen tietoisesti panostanut tänä syksynä ravintoon, lepoon ja liikuntaan. Tuon kolminaisuuden ollessa kunnossa, voi keho ja mieli hyvin ja energiaa riittää läpi pimeänkin talven 🙂 

Onneksi kohta on jo joulu ja me lähdemme Itä-Suomeen sitä viettämään. Siellä onkin jo lunta ja valoa eri tavalla kuin Helsingissä. En malta odottaa hiihtoladuille pääsyä 🙂

Ihanaa loppuviikkoa sulle <3

-ANNAKOO

Löydät minut myös:

ig: anna.korhonen

facebook: ANNAKOO.BLOGI

4 Comments
 1. eee 5 vuotta ago
  Reply

  Kaunis hymy!

  • Anna Koo 5 vuotta ago
   Reply

   Kiitos 🙂

 2. Maikku 5 vuotta ago
  Reply

  Kiitos Anna tästä postauksesta, minkä teit! Se on auttanu ja piristänyt mun kaamosväsymystä?
  Onneks päivät alkaa nyt jo pidentyä?

  Oot ihanan positiivinen ihminen ja onnea teidän tulevan perheenlisäyksen johdosta! ?

  Käytätköhän sä jotain itseruskettavaa? Kaipaisin vinkkejä ?

  • Anna Koo 5 vuotta ago
   Reply

   Mahtavaa jos olet saanut vinkit talteen <3 Nyt tosiaan onneksi jo aurinko alkanut näyttäytyä myös täällä suomessa 🙂 En käytä itseruskettavaa säännöllisesti, lähinnä vain jos tiedossa juhlat / kuvaukset tai joku muu erityinen tilaisuus. Jos käytän, käytän Vitaliberatan tuotteita, jotka hyvin luonnollisia ja hellävaraisia 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may like