single-image

Raskausajan ruokavalio.

Mukavaa perjantaita. Tänään aiheena raskausajan ruokavalio. Aihe, joka herättää varmasti paljon keskustelua ja mielipiteitä laidasta toiseen. Myös ohjeistukset raskausajan ruokavalioon liittyen ovat viime vuosina muuttuneet ja varmasti muuttuvat vielä paljon tulevaisuudessakin. Tänään käyn läpi lähinnä sitä, miten itse olen syönyt raskausaikana.

Raskausajan ruokavalio käydään läpi neuvolassa, mutta itse tutustuin aiheeseen jo silloin, kun lasta yritimme ja jätin tuolloin kokonaan jo pois pastöroimattomat maitotuotteet, raa’an lihan ja kalan, sekä alkoholin. Olin ruokavaliostani hyvinkin tarkka aina raskauden puoleen väliin saakka ja pidin pannassa kaiken ’kielletyn’, mutta loppuraskautta kohti otin esimerkiksi pastöroidut maitotuotteet ja satunnaiset salmiakkinamut takaisin käyttöön. En ole itse enää mitenkään neuroottinen raskauden aikaisen ruokavalion kanssa, mutta kyllä mielestäni tarkempi saa olla ja raskaana ollessa tulisi ainakin panostaa ruuan ravinnepitoisuuteen. Olen myös vahvasti sitä mieltä, että raskaana ollessa ei todellakaan tarvitse syödä kahden edestä vaan pikemminkin jos ruokavalion kanssa on ollut ongelmia ja odottava äiti on kova sokerihiiri, tulisi ruokavalio viimeistään vauvaa odottaessa koittaa laittaa kuntoon. Toki herkuttelu on sallittua, mutta ymmärrätte varmaan pointin 🙂

 

 

Mitä ruoka-aineita olen välttänyt raskausaikana:

-alkoholi, energiajuomat (en ole juonut muita kofeiinilitkuja kuin aamukahvin ja satunnaisesti colazeroa :D)

-inkivääri -> sisältää jotain haitallisia aineita eikä turvallisesta käytöstä ole tietoa.

-raaka kala, äyriäiset, mäti, sushi -> listeriabakteerin riski ( olen kylläkin syönyt sushia ilman kalaa)

-merilevä (esim.sushissa) -> sisältää haitallisen korkeita jodipitoiduuksia, jotka voi olla haitallisia sikiön kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle.

-pastöroimattomat maitotuotteet -> listeriabakteerin riski

-maksa (maksalaatikko, maksamakkara..) -> korkea A-vitamiinipitoisuus

-raaka liha -> EHEC ja salmonellariski, toksoplasmariski

-kestomakkarat kuten ilmakuivattu kinkku, salami, meetwursti yms. -> toksoplasmariski

-ulkomaiset pakastemarjat ( meillä muutenkin kaikki marjat syödään kotimaisina ) -> näissä noro ja hepatiitti A-virus riski

-yrttiteejuomat, lisäravinteet -> turvallisuudesta ei ole tietoa, ne voivat sisältää luontaisia haitta-aineita.

-lakritsi ja salmiakki. Näitä välttelin raskauden puoleen väliin kunnes neuroottisuuteni vähän hälveni ja olen saattanut syödä yksittäisen lakun tai salmiakkinamuja silloin tällöin ja itselläni verenpaineet ovat olleen pikemminkin matalat kuin korkeat 🙂 -> sisältävät glykyrritsiiniä, jonka korkea pitoisuus nostaa verenpainetta ja lisää turvotuksia sekä voi aiheuttaa keskenmenovaaran tai olla yhteydessä sikiön kehityshäiriöihin.

Lisää raskausajan ruokavalion rajoituksista voit lukea Helsingin neuvoloiden ohjeistuksesta täältä.

Listeriabakteeri on raskausaikana varmasti eniten pelätty ruuan aiheuttama haitta, mutta on hyvä muistaa, että listeriabakteeri kuolee kuumennettuna (yli 70 -astetta), eli mikäli kuumennat ruokasi raskausaikana aina huolellisesti,  ei listerian riskiä juurikaan ole. Tämän vuoksi esimerkiksi pastöroitua aurajuustoa voi hyvin syödä kiviuunipizzassa 😉 Pakastevihannekset meillä kotona keitetään aina, joten siihen ei oikeastaan tullut mitään muutosta. Niitä ei raskaana ollessa saa kuumentamattomina syödä.

 

Raskausaikana olen syönyt ihan tavallista koti -ruokaa.

 

Herkut silloin tällöin viikonloppuna on mun mielestä täysin ok 🙂

 

 

Mitä ruoka-aineita olen nauttinut:

-Kaikkea ’normaalia’ ruokaa poisluettuna yläpuolella luettelemani lista 🙂 Olen pyrkinyt syömään paljon marjoja, hedelmiä, kasviksia ja vihanneksia että voin taata vauvalleni parhaan mahdollisen kasvun ja kehityksen. Olen myös herkutellut ainakin kerran viikossa (tätä joku kysyy kuitenkin :D), paitsi tammikuun olin perinteisesti herkuttomalla.

-Kahvi. Olen juonut joka aamu ison kupillisen kahvia. Töissä käydessäni join kahvia kahdesti päivään, mikäli ennätin 🙂

-Pastöroidut, pehmeät juustot. Jätin nämä ruokavaliostani pois kokonaan raskauden puoleen väliin saakka, mutta sen jälkeen otin ruokavaliooni pastöroidut Valion juustot kuten raejuuston (jota käytän aamupuurossa) sekä pastöroidun fetajuuston, jota käytän salaatissa. Myös pastöroitua aurajuustoa olen syönyt pizzassa, mutta ehkä kaksi kertaa ja täysin kuumennettuna, sekä pastöroitua tuorejuustoa juuri avattuna.

-Ulkomaiset tuoreet marjat. Ulkomaisia pakastemarjoja ei suositella enkä niitä ole käyttänytkään, mutta pari kertaa olen syönyt ulkomaisia tuoreita mansikoita tai vadelmia pienen laatikollisen ja huuhtelin vain marjat huolella ennen syömistä. Nämäkin ostaisin suomalaisina, mutta suomalaisia tuoreita marjoja ei näin maaliskuussa valitettavasti ole tarjolla 😀

-Raskauden viimeisillä viikoilla join kupin päivässä vadelmanlehtiteetä, jonka kerrotaan pehmentävän kohdunkaulaa ja helpottavan imetystä. Muutoin yrttiteejuomia ei raskausaikana suositella.

-Lisäksi minulla oli jatkuvasti käytössä Kalsium + D -lisä, sillä käytän melko niukasti maitotuotteita ylipäätään sekä monivitamiini, joka sisältää eri vitamiinien lisäksi foolihappoa, jonka käyttö suositellaan aloitettavaksi jo lasta yrittäessä. Itse aloitin tuon monivitamiini käytön noin 2kk ennen kuin tulin raskaaksi.

 

 

Marjat ja erityisesti jäiset marjat ovat olleet mun suuri herkku aina 🙂 Myös pakastetut viinirypäleet toimii, kannattaa testata!

 

Myös smoothieita tuli syötyä paljon.

 

Raskausaikana mun mielestä tulee välttää kiellettyjä ruoka-aineita mutta maalaisjärjen käyttö on sallittu. Mun ruokailu ei oikeastaan hirveästi muuttunut normaalista muutoin kun söin kuluneen vuoden aikana varamaan suhteessa enemmän marjoja ja hedelmiä kuin koskaan aikaisemmin. Mun päivän ruokiin kuuluu aina aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala. Normaalisti syön päivällä myös välipalan, mutta nyt kulutuksen pudotessa ei sille ollut enää tarvetta.  Aamiainen on aina kaurapuuro, lounas joku munakas, smoothie, tai jokin muu kevyempi tai pienempi ruoka teehen yhdistettynä ja päivällinen on sitten ihan iso lämmin ruoka. Iltapalaksi syön aina vain jotain kevyttä. Mitään raskausajan himoja minulle ei ole ollut koko raskauden aikana.

Jossain vaiheessa viimeisen kolmanneksen aikoihin vatsa oli vielä niin ylhäällä ja vointi melko tukala, jolloin en pystynyt syömään isoja määriä ruokaa. Silloin panostin pieniin välipaloihin ja söin niitä useammin. Myös tulisen ruuan jouduin jättämään pois loppuraskaudesta, sillä se aiheutti mulle kovan närästyksen joka pahimmillaan tuntui niin polttavana että se vei parina yönä yöunet.

Raskausajan ruokavaliossa kannattaa keskittyä nimenomaan ruuan ravinnerikkauteen ja siihen, että saat kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet niin, että vauvallasi on paras mahdollinen lähtökohta kasvaa ja kehittyä 🙂 Kahden edestä ei tarvitse syödä mutta katso, että vauva saa riittävästi ravintoa, paino nousee väistämättä ja se kuuluu raskauteen 🙂

 

Oliko sulla mielitekoja raskauden aikana?

 

Kivaa viikonloppua <3

 

-ANNAKOO

 

Löydät minut myös:

ig:anna.korhonen

facebook: ANNAKOO.BLOGI

 

4 Comments
 1. Ella 5 vuotta ago
  Reply

  Mä olen nyt kolmannellatoista viikolla raskaana ja olen syönyt aivan hulluna. Siis joinain päivinä melkein tuplat aiempaan verrattuna. Suurin syy tälle tahdille on ollut pahoinvointi, joka pakottaa pitämään ateriavälit maksimissaan kahdessa tunnissa, ja jatkuva nälkä, joka ei oikeasti helpota jos ei syö kunnon ruokaa ja sitä paljon 😀 En ole jotenkin viitsinyt ottaa stressiä näistä hurjista määristä kun ruoka on pääosin ollut fiksua ja ihan normaalia kotiruokaa. Olen ruumiinrakenteeltani myös hoikka ja liikun paljon, eli ns. ylimääräiset (”vauvasta johtumattomat”) raskauskilot eivät huoleta 🙂 Mies kyllä nauraa päivittäin kun katsoo tätä meininkiä 😀 Toivon toki kovasti että tämä pahoinvointi pian helpottaisi.

  Tsemppiä sulle viimeisille päiville! Seurailen kovasti Instan puolella, että milloin se synnytys oikein lähtisikään käynnistymään 🙂

  • Anna Koo 5 vuotta ago
   Reply

   No joo, tuo pahoinvointi on kyllä sellainen että siinä ei kannatakkaan miettiä että syökö nyt liikaa tai mitä syö, kunhan saa syötyä ja jotakin pysymään sisällä 🙂 😀 Itsellänikin alussa pahoinvointiin auttoi vaan syöminen ja jotain välipaloja oli saatava vähintään 2h välein, mutten olosta tuli huono. Ja usein huonon olon iskiessä joku salaatti ei ehkä ole se minkä ekana maistuu 😀 Mutta onneksi se usein helpottaa ekan kolmanneksen jälkeen 🙂

   Tsemppiä sullekkin odotukseen <3 Kohta sulla alkaa ihanin aika kun pahoinvointi hellittää 🙂 <3 Kivaa viikonloppua!

 2. Sanna 4 vuotta ago
  Reply

  Merilevässä, josta sushi tehdään, on hyvin pieni pitoisuus jodia, joten sitä ei tarvi vältellä 🙂

  • Anna Koo 4 vuotta ago
   Reply

   Mä välttelin varuilta sitäkin 🙂 Ja raakaa kalaa siis pääasiassa 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may like