single-image

Meistä tuli perhe -työkirja ja parisuhde vauva-arjessa.

*Kaupallinen yhteistyö Fitra.fi -kanssa*. Vauva-arki muuttaa elämän kertaheitolla ja siinä sivussa muuttuu myös parisuhde. Enää ei ollakaan vain me kaksi, vaan nyt meitä onkin yhtäkkiä kolme! Kahden aikuisen välinen suhde muuttuu tiimityöksi, jossa molemmilla on yhteinen päämäärä rakastaa ja huolehtia pienokaisesta. Ajattelen vauva-arjen yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi muistaa huolehtia parisuhteesta ja tänään kerron teille vinkkejä siihen.

Tilastojen mukaan pikkulasten vanhemmat eroavat vielä harvemmin, kuin lapsettomat parit, mutta yhteinen lapsi suojaa puutteellista parisuhdetta vain hetken. Pelkkä lapsi ei ole riittävä syy pysyä yhdessä huonossa ja onnettomassa liitossa, mutta ajattelen, että hyvää liittoa tulee vaalia. Kukkakaan ei kuki kastelematta, eikä parisuhde toimi, ilman, että sen eteen on valmis tekemään töitä. Vauva-arki on kaiken ihanuutensa lisäksi raskasta aikaa unettomien öiden ja yhteisen ajan puuttumisen myötä ja on molempien vastuulla huolehtia pienokaisen lisäksi myös toisesta kumppanista ja hänen hyvinvoinnistaan.

 

 

 

Parisuhteelle yhteisen ajan puuttumisen lisäksi haasteita tuovat väsymys, vastuullisuus, kotitöiden jakaminen, puolisojen muuttuneet roolit ja arvojen uudelleen esille nostaminen kasvatuksen yhteydessä. Väsyneenä sohvan nurkka ihan yksin tai kirjan kanssa saattaa houkuttaa enemmän, kuin kumppanin kanssa keskustelu tai seksi ja yhteiset harrastuksetkin saattavat hiipua ajan puutteen vuoksi. Näin ei ole kuitenkaan pakko olla.

VÄITÄN, että mikäli molemmat ovat valmiita panostamaan suhteeseen väsymyksestä ja ajanpuutteesta huolimatta, voi parisuhde parhaimmillaan kukoistaa myös vauva-arjessa. Puolisot voivat toimia super tehokkaana tiiminä ja uudenlainen perhe-elämä olla ihanaa! Parasta on jakaa onni yhdessä <3 Yhteisestä harrastuksesta voikin tulla koko perheen yhteinen hetki ja ehkä silloin, kun lapsen saa hetkeksi hoitoon, osaa kahdenkeskeisestä ajasta nauttia vielä entistä enemmän ja olla paremmin läsnä omalle puolisolle <3

 

 

 

Sain Fitrakauppa.fi:stä Heidi Puurtisen Meistä tuli perhe -työkirjan luettavaksi ja täytettäväksi. Ajattelen kirjan olevan OIVA KEINO pysähtyä hetkeksi yhdessä, tai yksin miettimään sitä, mitkä asiat ovat juuri niitä meidän yhteisiä voimavaroja. Olen kuullut joskus jonkun parisuhdeterapeutin kertovan, että vihaisena terapiaan asteleville pariskunnille saa hymyn huulille, kun heidät laittaa muistelemaan suhteen alkuaikoja. Sitä, miten me tapasimme ja miten me rakastuimme. Näitä on mun mielestä super tärkeää välillä pohtia ja Meistä tuli perhe -työkirja on oiva apuväline siihen erilaisten kysymysten ja tehtävien avulla 🙂

Heidi Puurtisen kirjoittama Meistä tuli perhe -työkirja on tehty tuoreita perheitä varten.

” Vanhempien välinen vuorovaikutus heijastuu suoraan lapseen ja näin ollen pienokaisen lapsuus muodostuu perheen arjesta. Työkirjan tarkoituksena on tukea pariskuntien hyvinvointia, sekä seksuaalisen halun säilyttämistä ruuhkavuosien aikana. Kirja toimii kommunikaation tukena pareille lapsen ja lasten saamisen jälkeen. Hellyys – ja kirjoitus -harjoitukset rohkaisevat parisuhteen osapuolia pitämään toisistaan huolta lapsiperheen arjessa, kiireenkin keskellä.”

 

 

 

Vaikka kirjan kaikki tehtävät eivät tuntuisikaan itselle luontevalta (esim. toiselle laulun tai runon kirjoittaminen :D), on kirja kaiken kaikkiaan todella hyvä muistutus siitä, että pidämme yhdessä huolen kaikista tärkeimmästä asiasta maailmassa, eli meidän perheestä <3 Omat suosikkitehtäväni olivat muistella aikoja, kun tapasimme ja vuoden treffikalenteri on MAHTAVA IDEA! Myös perheen oma aarrekartta oli ihana ajatus haaveilla ja suunnitella tulevaisuutta. Myös tehtävät, joissa lauseita tuli jatkaa pohtien toisen parhaita ominaisuuksia, on ihana muistutus siitä, kuinka hyvä se oma kumppani onkaan. On kiva sekä antaa, että saada kehuja. Parisuhde kulkee minun elämän tärkeysjärjestyksessä lapsen rinnalla vierekkän ja ajattelen, että aika, jonka priorisoin suhteellemme, lisää meidän molempien ja näin ollen myös lapsemme hyvinvointia. Treffikalenterista inspiroituneena suunnittelin meille jo seuraavan mini -kylpyläloman, jolloin saamme ihan vain kahdenkeskeistä aikaa <3

Hyvä muistutus kirjassa oli myös kehujen tärkeys. On ihan tieteellisesti tutkittu, että ihmiset muuttavat omaa käyttäytymistään paremmin positiivisten kehujen ansiosta, kuin negatiivisen kritiikin. Tämä olisi tosi tärkeää muistaa kiireisessä arjessa. Sen sijaan, että nalkutat kumppanillesi kaikesta siitä, mitä hän ei tehnyt, muista kehua siitä, mitä hän teki. Kuinka onnelliseksi sinut teki se, että sait nukkua rauhassa päiväunet, tai kuinka kauniisti hän lastanne hoitaa. Kuinka ahkerasti hän käy töissä, tai kuinka reilusti osallistuu kodin hoitamiseen. Kehu kaunistaa, puolin ja toisin. Ajattelen tämän asian pätevän myös siinä, miten toista kohdellaan ja toiselle puhutaan. Kun huomioit kumppaniasi ja olet itse paras mahdollinen puoliso, todennäköisesti hän myös sen huomaa. Ainakin paremmin, kuin silloin, jos jatkuvasti vaan kerrot mikä toisessa on vikana. Positiivisuus tarttuu. Hymy tarttuu. Katse merkitsee <3

 

Mikäli teidän perheeseen on juuri siunaantunut perheenlisäystä, tai sitä on tiedossa, voit käydä instagramissani @annaelinaoinonen osallistumassa arvontaan, jossa voit voittaa itsellesi tämän Meistä tuli perhe -työkirjan. Arvon kirjoja kaksi kappaletta!

 

Loppuun vielä mun top 5 vinkit parisuhteeseen panostamiseen vauva-arjessa:

  1. Huomioi puolisosi arkena. Myös väsyneenä. Hän on yhtä hyvä ja yhtä väsynyt vanhempi, kuin sinäkin. Pelatkaa tiiminä, älkää toisianne vastaan.
  2. Ottakaa yhteistä aikaa. Vaikka vauva on teille kaikki kaikessa, pärjää hän aivan loistavasti tunnin tai kaksi, jopa yön yli mummin ja ukin hellässä hoivassa. Menkää treffeille, syömään, tai kylpylään.
  3. Älkää valvoko yhtäaikaa. Unettomia öitä tulee väistämättä. Nukkukaa vuorotellen. Jos äiti hoitaa viikolla yövalvomiset, voi hän nukkua viikonloppuna pidempään. Pitäkää huolta unesta ja antakaa myös toiselle mahdollisuus nukkua. Väsymys ruokkii riitoja.
  4. Puhukaa. Puhukaa ja puhukaa. Mikäli se on teille hankalaa, on Meistä tuli perhe -työkirja TODELLA teille tarpeellinen. Ja vaikka ei olisikaan, voi tämän avulla löytyä aivan uudenlaista näkökulmaa ja iloa suhteeseen.
  5. Kehu toista aina, kun on aihetta. Nielaise nalkutukset 🙂 <3

 

 

 

 

 

PS. Kirja toimii hyvänä apuvälineenä kyllä ihan kenelle tahansa, kenellä on lapsia. Pieniä tai isoja 😉

 

Ihanaa viikonloppua <3 Pitäkää toisistanne, puolisoistanne ja etenkin parisuhteestanne huolta <3 Näin lapsetkin kiittävät onnellisesta perheestä.

 

-ANNA

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may like