single-image

Miellä maistuu sose ja puuro!

*Kaupallinen yhteistyö Babyshop.com kanssa.* Lupasin hiukan avata kiinteiden aloittamista ja sen sujumista täällä blogin puolella ja meillä sose ja puuro kuuluu jo päivittäiseen ruokavalioon! Aloitin kiinteät varovasti 4,5 kk iässä makuannoksina, mutta tosi nopeasti ne muuttui meillä säännölliseksi ruokailuksi ja annoskoot kasvoivat reilusti.

 

Tällä hetkellä, kun soseita on syöty noin kahden kuukauden verran, on ruokavalioon ennätetty ottaa jo mukaan:

-bataatti, parsakaali, kukkakaali, porkkana, peruna, maissi, lanttu

-mustikka, mansikka, vadelma, puolukka, lakka

-kaura, ruis, ohra, vehnä (josta kylläkin tuli ihottumaa)

-mango, päärynä, banaani, avocado, persimon, luumu, appelsiini, vesimeloni, kiiwi

-kurkku, tomaatti

-kana, nauta

 

 

Olen pyrkinyt aloittamaan joka viikko uusia makuja ja aineksia melko rivakassa tahdissa. Seuraavaksi vuorossa olisi pikkuhiljaa aloittaa myös enemmän allergisoivat ruuat, kuten kananmuna ja kala. Poika on lievästi atoopikko, joten nämä jännittää mua kovasti, mutta eihän se auta kuin kokeilla 😀 Tähän asti ihottumaa on tullut vain pikkuisen ainoastaan mansikasta ja vehnästä.

Teen kaikki soseet itse, sillä se on mielestäni edullisempaa, ekologisempaa ja ainakin tiedän tarkalleen, mitä sose sisältää ja minkäkin verran. Valmistan kerralla isomman satsin ja pakastan soseet silikonisiin jääpalamuotteihin ja jäätymisen jälkeen siirrän isompiin pakasterasioihin. Puuron toki keitän joka aamu tuoreen 🙂 Meillä kuitenkin löytyy hoitolaukun pohjalta aina ”hätävara” -valmissose, jonka voin ihan hyvillä mielin syöttää reissun päällä pojalle 😀 Tällä hetkellä sosetta menee lounaalla ja päivällisellä (kasvis-liha) noin 5 jääpalaa ja välipalalla (hedelmä) 4 palaa. Hedelmäsosetta menisi varmasti enemmän, mutta pyrin antamaan vähemmän pelkkiä makeita makuja 😀 Aamulla ja illalla menee iso annos puuroa erilaisilla marjoilla. Vaihtelen aina eri päivinä eri marjoja ja pyrin soseissakin tekemään välillä erilaisia makuyhdistelmiä ja koostumuksia. Se onkin tosi helppoa, kun voi heitellä sosepaloja aina sekaisin oman mielen mukaan 🙂 Pyrin myös syöttämään ihan puhtaita makuja. Niin, että meillä tottuisi syömään kaikenlaisia ja kaiken makuisia ruokia.

 

Soseiden syöminen alkoi siis pienin makuannoksin, mutta 4kk neuvolassa paino oli käyrillä hieman laskenut ja saimme ”luvan” alkaa syöttämään niin paljon soseita, kuin lapsi haluaa. No, nyt meillä syödään viisi kertaa päivässä tosi hyvällä ruokahalulla ja ihan kaikkia makuja, niin makeita, neutraaleja kuin karvaitakin 🙂 Ainoastaan luumulle nyrpistetään nenää ja se kolataan kielellä ulos 😀 Harmi, sillä se olisi tosi hyvä vatsan toiminnan kannalta. Olen kaiken kaikkiaan ollut tosi tyytyväinen siihen, että kaikki maut tuntuu maistuvan. Meillä istutaan tukevasti syöttötuolissa ( toki pyyhe tukena ) ja sormiruokailun voisi hyvin jo aloittaa. Se kuitenkin jännittää mua hieman, joten jos teillä on vinkkejä sen aloittamiseen niin saa jakaa! 😀

 

Astioiksi lapselle valittiin nämä bambukuitua sisältävät tanskalaisen Liewood -merkin astiat Babyshop.comilta. Astiat ovat LFGB -testattuja, eli ne ovat läpäisseet kaikki elintarvikekäyttöön tarkoitettujen astioiden testit, eikä niistä liukene mitään kemikaaleja tai makuja lapsen ruokaan. Liewood myös vaalii jo valmistuksessaan eettisiä arvoja. Astiat olivat mun mielestä tosi kauniit ja hauskat ja erilaiset pupu- ja nallehahmot tekevät myös lapsen ruokailusta kiinnostavaa ja hauskaa 🙂 Isot pupuastiat, joissa on erilaisia koloja, mahdollistaa sitten sormiruokailun aloittamisessa eri ruokalajien asettelun eri koloseen 🙂 Musta on tärkeää tehdä ruokailuhetkestä lapselle mukava ja mieluinen ja lapsi voi sitten isompana just itse etsiä ja asetella eri ruokia pupun päähän 😀

 

 

Astioiden lisäksi hankittiin tietysti myös eväsastiat, sillä mun mielestä parasta laatuaikaa omassa lapsuudessa oli metsäretket lähimetsään tai läheisen järven rannalle! Ei meillä ollut hoploppeja, tai superparkkeja, mutta muistan miten jännittävää ja ihanaa oli lähteä ukin ja mummin kanssa pulkalla pilkille ja eväshetki oli tietysti retken paras osuus! 😀 Mä en voinut vastustaa näitä Liewoodin eväs-astioita, vaan hommasin tietysti Robbelle tämän ihanan nalle-eväsrasian ja oman termarin kaakota varten! 😀 Vähän jo tälleen hyvissä ajoin 😉

Tähän nallerasiaan saa matkaan niin hedelmät kuin eväsleivätkin 🙂 Ja termariin kaakaon!

 

Soseiden syöminen on toki sotkuista puuhaa, mutta me ollaan otettu kulttuuriksi ruokapöydässä se, että sotku ei haittaa ja ei turhaan haluta kieltää mitään (esim sormin maistelua tai nyrkeillä syömistä 😀 ), ettei ruokailusta tulisi vain sellainen torumishetki. Sotkut saa aina pestyä pois, pyykkikone pyörii ja tämä kuvissa näkyvä pöydänsuojus on ollut mun kauniin puupöydän pelastus! 😀 Illalla kuitenkin mennään aina kylpyyn ja päivän soseet saa siellä huuhdottua pois! <3

 

Tämä ylisöpö vetoketjullinen kylpypyyhe myös Liewoodin.

 

 

 

Miten teillä kiinteiden aloittaminen sujui? Onko jollain kokemuksia siitä, kun lapsi ei suostukkaan syömään soseita? Miten sitten kannattaa toimia? Jakakaa myös kaikki sormiruokailuvinkit tänne, niin ehkä minäkin uskallan aloittaa ne 😀

 

PS!  Nyt sulla on mahdollista tilata Babyshopilta näitä ihania Liewoodin astioita ja vaatteita -15% hintaan koodilla ANNA15 täältä.

Koodi sopii myös muihin tuotteisiin, mutta sitä ei kuitenkaan voi yhdistää muihin allennuksiin.

( Koodi voimassa sunnuntaihin 20.10.19 saakka! )

 

 

 

Kivaa viikkoa kaikille <3

 

-ANNA

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may like