single-image

Sweet dreams.

Uni. Tuo yksi hyvinvointimme tärkeimmistä lähteistä ja huonovointisuutemme suurimmista vaaroista.  Tiedämme ihmisten tarvitsevan unta keskimäärin 7-9 tuntia yössä yksilöstä riippuen. Tiedämme unen edistävän kehomme palautumista ja aivojen toimintaa ja koko kehomme hyvinvointia. Tiedämme olevamme hyvin nukutun yön jälkeen tehokkaimmillamme. Tiedämme levänneenä jaksavamme liikkua, harrastaa ja kehittää itseämme. Tiedämme, kuinka tärkeää uni ja sen laatu on. MIKSI KUITENKIN NUKUMME LIIAN VÄHÄN?

Mitä unenpuute elimistössämme voi aiheuttaa?

Unettomuus on yksi hankalimmista ja yleisimmistä ihmisiä haittaavista vaivoista, josta voi kehittyä vakaviakin terveydellisiä ongelmia, mikäli se pitkittyy. Unenpuute aiheuttaa mielellesi ja kehollesi lukemattomia haitallisia asioita ja tässä listattuna niistä muutama.

Ärtyisyys. Huonosti nukkuneena ihminen on ärtynyt, aivot toimivat hitaalla ja päähän särkee. Kiukkupuuska saattaa yllättää sinut yllättävän nopeasti.

Keskittymiskyvyn heikkeneminen. Huonosti nukutun yön jälkeen keskittyminen on lähes mahdotonta ja tavanomaiset toimet vaativat suuria ponnisteluja. Sanotaan, että ennen tärkeitä päätöksiä tulisi miettiä ja nukkua yön yli. Näin jaksaa taas keskittyä.

Painonnousu. Väsyneenä kehomme huutaa energiaa ja maha kurnii pitkin päivää jo pelkästä unen puutteesta. Huonosti nukutun yön jälkeen verensokeri putoaa helpommin ja näin lipsumme helpommin  nopeisiin, verensokeria kohottaviin vaihtoehtoihin, kuten sokeripitoisiin ruokiin ja juomiin. Riittämätön yöuni siis lisää ruokahalua.

 –Stressitaso kasvaa. Unenpuute saa elimistössä aikaan stressitilan, joka puolestaan nostaa stressihormoonimme; kortisolin tasoa.

Iho vanhenee. Oletko kuullut sanonnan ’näytätpä levänneeltä?’ Huonosti nukutut yöt aiheuttavat soluissa vanhenemisen muutoksia. Iho myös uusiutuu jatkuvasti, mutta unen aikana tuo uusiutuminen on vilkkaimmillaan. Lyhyiden yöunien jälkeen ihon uusiutuminen jää lyhyeksi. Yön aikana myös voiteet ja seerumit imeytyvät tehokkaimmin.

Fyysiset muutokset. Huonosti nukkutujen yöunien jälkeen todennäköisesti silmäsi punottaa, silmien alla mollottaa tummat silmäpussit, kehon suorituskyky huononee väsymyksen vuoksi ja pahimmassa tapauksessa voit tuntea vaikka rytmihäiriöitä sydämessäsi.

Kuinka parantaa nukahtamista ja unen laatua?

Säännöllinen elämänrytmi. Nuku, syö, liiku ja harrasta säännöllisesti.

Kevennä ruokavaliota iltaa kohti, mutta syö kuitenkin päivän pääateria illallisella. Hiilihydraatit väsyttävät ja esimerkiksi itse syön suurimman osan hiilihydraateista juuri iltaruoalla treenin jälkeen.

Juo paljon vettä, ettet yöllä herää janontuneeseen. Mutta muista vähentää veden juontia juuri ennen nukkumaanmenoa, ettei vessareissut katkaise unta turhaan.

Liiku.  Tee raskas treeni päivällä. Näin keho vaatii illalla lepoa. Käy rauhallisella iltakävelyllä raikkaassa ilmassa.

Selvitä ajatuksesi ja murheet päivällä. Älä mene nukkumaan riidoissa.

-Ota illalla lämmin suihku tai käy saunassa.

Ulkoilu. Jokainen varmasti tietää, että uni maistuu ulkoilun jälkeen. Niin se vain on.

Vaihda puhtaat lakanat ja tyynyliinat. Mikä onkaan ihanampaa, kuin sujahtaa peittojen alle, kun sängyssä tuoksuu puhtaan pyykin tuoksu ja lakanat ovat ilmavat ja puhtaat.

Viilennä ja tuuleta makuuhuone. On tutkittu, että olisi suotavaa, mikäli huone jossa nukut olisi hieman viileämpi kuin muu asunto. Ja mikäpä parempaa, kuin nukkua raikkaassa ilmassa.

Hanki mukava yöpuku. Tai nuku juuri niissä vaatteissa, joissa sinun on hyvä olla.

-Sammuta keinovalo 1-2h ennen nukkumaanmenoa. Kirkas valo estää melatoniinin tuotantoa. Lue vaikka kirjaa tai kuuntele rauhoittavaa musiikkia.

Himmennä valot. Sytytä vaikka kynttilät.

Kokeile superfuudeja ja yrttejä, joilla on kerrottu olevan väsyttävä vaikutus. Kokeile kamomilla-teetä, melatoniinia tai ota magneesiumlisä iltaisin.

Koomista, että olen itse nukkunut viime yöt suoraan sanottuna surkeasti. Olen stressannut työasioista, katsonut iltaisin tv:tä, tehnyt työtehtäviä koneella, en ole ennättänyt liikkua tai ulkoilla, olen syönyt huonosti ja juonut litrottain kahvia. Nyt kun luen omia ohjeitani hyvästä unesta, en lainkaan ihmettele miksi omat yöunet ovat kärsineet! Tänään aion korjata asian!

Kauniita unia <3

-ANNAKOO

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may like